Що потрібно знати про профілактику туберкульозу

21.03.2024

Щороку 24 березня відзначають Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Ця дата обрана не випадково, адже в цей день у 1882 році Роберт Кох оголосив про виявлення бактерій, що спричиняє захворювання. Відтоді було відкрито шлях до діагностики та лікування від туберкульозу.

Туберкульоз залишається однією з найважливіших проблем охорони здоров’я у багатьох країнах. З усіх випадків смерті, яким можна запобігти, безпосередньо на туберкульоз припадає 26%.
Одне із завдань в галузі охорони здоров’я в рамках нещодавно прийнятих цілей в галузі сталого розвитку полягає у тому, щоб до 2030 року покінчити з епідемією туберкульозу.
У 2023 році, в Україні, захворіли на туберкульоз 19851 людина, хворіють серед них і діти віком 0-14 років – 639, підлітки 15-17 років – 196.

Військові дії та міграція створюють міцне підгрунтя для розвитку туберкульозу, однак через російську військову агресію переважна більшість населення не мала змоги звертатися за медичною допомогою.
Протягом березня проводиться Всеукраїнський місячник боротьби з туберкульозом. Соціально-інформаційна кампанія покликана підвищити обізнаність людей щодо туберкульозу, наголосити на необхідність вчасно звернутись за лікарською допомогою при наявності симптомів, не займатись самолікуванням, проходити профілактичні скринінги за потреби, сприятиме покращенню ефективності лікування, в решті решт змінити суспільну думку стосовно формування адекватного ставлення до діагнозу туберкульоз і людей, яких він торкнувся.
Кожна людина, яка хворіє на туберкульоз, заражає 20-30 осіб із свого оточення на рік. На туберкульоз хворіють люди різного віку і статті. Збудник хвороби не розрізняє соціального статусу і з однаковою силою уражає бідних і заможних.

Основним шляхом передачі збудника туберкульозу є повітряний шлях.
Проте туберкульозом можна заразитися де завгодно і не обов’язково в результаті прямого контакту з хворим. Збуднику туберкульозу притаманна висока стійкість до впливу факторів зовнішнього середовища. У висохлому мокротинні та на різних предметах він може зберігати життєздатність до восьми місяців. Це обумовлює можливість контактно-побутового шляху передачі через посуд, білизну, предмети спільного користування. Оскільки на туберкульоз хворіють і тварини, можливе зараження при вживанні некип’яченого молока, непроварених м’яса, яєць та при догляді за хворими
тваринами.

Основні симптоми захворювання:
- кашель понад 2-х тижнів;
- підвищена температура тіла понад 7 днів;
- утруднене дихання;
- біль у грудях;
- поганий апетит, постійна слабкість;
- безпричинна втрата ваги;

- підвищена пітливість, особливо вночі.

Основними напрямами боротьби з туберкульозом традиційно є рання діагностика й адекватне лікування хворих на туберкульоз легень, спостереження за контактними і вакцинація протитуберкульозною вакциною БЦЖ.
На сучасному етапі розвитку медичної науки, згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я, вакцинація протитуберкульозною вакциною залишається одним з найважливіших заходів профілактики туберкульозу дітей. Нині імунізація БЦЖ є обов’язковою у 64 державах та офіційно рекомендована в 118 країнах світу.
Вчасно виявлений туберкульоз краще піддається лікуванню.
Використання сучасного обладнання та новітніх технологій дозволяє ідентифікувати збудника протягом доби, а для маленьких дітей, які проковтують мокротиння, можна використовувати діагностику калу.
Лікувати туберкульоз складно тому, що він «мутував» і пристосувався до тих препаратів, які раніше на нього впливали. Сьогодні для лікування стійкого туберкульозу використовуються нові препарати та прогресивні схеми, які дозволяють скоротити тривалість лікування та підвищити його ефективність.
Лікування туберкульозу в рамках Програми медичних гарантій безоплатне для пацієнтів.

Поділитися: