Ангели Майдану: у Рожищі вшанували Героїв Небесної Сотні. ФОТО

18.02.2022

Трагічні дні Революції Гідності, коли злочинна влада розстрілювала власний народ, згадували на вечорі-реквіємі «Небесну Сотню, Господи, прийми», напередодні якого відбулося покладання квітів до пам'ятника «Борцям за волю та Незалежність України».

У п’ятницю, 18 лютого, за участі працівників Центру культурних послуг, вихованців будинку дитячої творчості й аматорів сцени відбувся захід до Дня пам'яті Героїв Небесної Сотні. Працівники Рожищенського історико-краєзнавчого музею підготували виставку «Єдність духу» та тематичну фотозону.

Читайте також: У Рожищі відбувся патріотичний флешмоб до Дня єднання

Розпочався вечір-реквієм із пісні-молитви «Дай, Боже, нам своєї сили» у виконанні керівниці вокального ансамблю Центру Надії Козій. Під час виконання гімну Майдану «Пливе Кача» присутні, спостерігаючи за відеокадрами Революції Гідності, мали змогу пригадати хронологію кривавих подій 2013–2014 років, коли відбувся масовий спротив людей, які повстали задля захисту своїх прав та свобод, гарантованих Конституцією. Все розпочалося з мирних протестів студентів у Києві на Хрещатику, далі був брутальний їх розгін із жахливими побоями, загиблі… Ці події поклали початок кардинальних змін в Україні.

Ведучі вечору-реквієму Денис Трачук та Надія Козій згадали поіменно волинян-героїв Небесної Сотні, які, здійснивши особистий подвиг, віддали найцінніше – власне життя заради нової країни. Це – Сергій Байдовський, Едуард Гриневич, Віктор Хом’як, Юрій Сидорчук, Іван Тарасюк, Василь Мойсей, Олександр Бадера. Їхню пам'ять і всіх, хто загинув за Україну, вшанували хвилиною мовчання.

«Це – справжні герої. Вони загинули як Герої і проводжали їх в останню путь, як Героїв. В кожному районі, в кожному селі і місті зупинялися процесії, коли везли тіла загиблих. Навіть серед пізньої ночі, зі свічками в руках, в дощ і холод, зі слізьми на очах віддавали останню шану Героям», – нагадав присутнім ведучий.

Чуттєві та патріотичні музичні композиції линули у виконанні квартету «АКВА», працівниць культури Олени Ковби та Надії Козій, вихованок будинку дитячої творчості.

«Буде колоситися хліб, будуть сміятися діти. Буде жити Україна і для нас святим обов’язком є і завжди буде гідне вшанування Героїв. Щоб ми пам’ятали, хто за що загинув, щоб ми їх не зрадили. Хай наша віра буде сильнішою за страх. Герої не вмирають! Слава Україні! Героям слава!» – такими словами ведуча завершила вечір-реквієм «Небесну Сотню, Господи, прийми».

Довідково: День Героїв Небесної Сотні відзначається щорічно 20 лютого згідно з Указом Президента від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні».

Поділитися: